Kulináris hírek
Legyen Ön is a Vendégünk, ismerje meg Mecsér és környéke gasztronómiai kínálatát!
Vendégeink többsége önellátó. Nekik szívesen segítünk a falunkban házi tej, tejföl, túró, tőkehús, füstölt kolbász-sonka stb. méz beszerzésében. A szomszédos Ásványrárón (4 km) a késődélutáni órákban is friss pékárú vásárolható
A szomszédos falvakban (4 – 5 km ) éttermeket tudunk ajánlani
Vendégasztalunk vidékünk jellegzetes régi ételeit mutatja be, igény esetén:
- kulcsos kalács
- bodza kása (édes)
- rakott puliszka
- kukorica prósza, aludttejjel
- csiripiszli
- ecetes hal
- lisztes sterc
- gánica
Böjti időszakra otthon is elkészíthető a csiripiszli. (Némi türelem és kitartás szükségeltetik.)
Íme a régi recept:
Tiszta búzát, vagy rozskeveréket egy éjszaka vízben áztatják. Szitára ruhát tesznek, arra rakják a magot, fehér gyolccsal leterítik, és hét-nyolc napig langyos vízzel locsolják. Csírázni kezd, 1-2 centiméterre hagyják, s figyelik, mikor kezd lilulni. Ha zöld, akkor már nem jó, mert keserű. Húsdarálóval az egészet ledarálják kétszer, majd két-háromszor langyos vízzel leöblítik és leszűrik. A levét tiszta liszttel bekeverik, olyanra, mint a palacsintatészta, sűrűbbre nem szabad hagyni. Lábasba teszik, körbe nádszálat dugnak bele, hogy a gőzét kipipálhassa és ki ne fusson. Kemencében vagy sütőben szép pirosra megsütik.
Érdekes, édeskés ízét szeretik, s ezen felül még tápláló is, csak sokat nem szabad enni belőle egyszerre.”