Dunaparti Vendégházak

Szigetközi szálláslehetőség

Real time web analytics, Heat map tracking

Időjárás

Felhőkép

 

Hőtérkép

Dunaparti Vendégházak

(egész napos kerékpártúra)

Útvonal: Mecsér – Hédervár(3km) – Novákpuszta(8km) – Darnózseli(11km) – Lipót(14km) – Hédervár(18km) – Ásványráró(21km) – Mecsér(25km)

Hédervár: Utunk első állomása. Kevés olyan magyar falu van, amely annyi műemlékkel, nevezetességgel bír, mint Hédervár. Nevét Héder lovagról kapta. Nemzetsége, a későbbi Héderváry család sorsa szorosan összefonódott a falu történetével. A XV.sz. első felében épített Boldogasszony-templom, előtte több száz éves mocsári tölgy (Árpád-fája). Védett park közepén áll a község legismertebb épülete, a palota (XVI.sz.). A Szent Mihály-plébániatemplom kiemelkedő értéke a keresztelő medence. A Darnóra vezető út mentén a peregrinus-kápolna, és tőle nem messze a Kont-fa maradványa látható.
Útvonalunk érinti a burgonya-bogár szobrát is.

Következő állomásunk a novákpusztai kastély: szép természeti környezete, a hatvanas években helyreállított, majd a 90-es években szinte gazdátlanná vált kastély és parkja ma is vonzó turistalátványosság lehetne, ha nem került volna érdemtelen külföldi tulajdonába.

Darnózseli: Darnow(gyepes terület) és a Selew(káposzta) szláv pásztorkodó, földművelő lakosság névadásához vezethető vissza. Az 1954-es árvíz lerombolta az 1934-ben egyesült községeket. Érdemes megtekinteni a 200 éves temetőkápolnát. Pihenésre és kulináris élvezetekre meglátogatjuk a sajátos hangulatú Horgony-tanyát. Kopogós keszeg, ecetes hal kiváló minőségben kapható a nyári szezonban. Előzetes bejelentkezés szükséges a 96/717-223, vagy 20/326.6297 telefonszámon.

Lipótra csodálatos vadgesztenyelomb-alagútban (védett fasor)érkezünk meg. A falu a Lipoldt nevű személyről neveztetett el. IV.Béla 1264.-ben neki adományozta a területet. Látnivalók a faluban: Szent Kelemen pápa vértanú emlékére szentelt templom. A barokk stílusú templom (1722) fő híressége egy gyönyörű Maulbertsch freskó. A templom passióképe a magyaróvári kapucinus zárdából származik. Értékes a szószék oldalán látható „Jó pásztor” dombormű is. 1-2 óra napozás, fürdőzés következik az Európaszerte ismert Lipóti termálfürdőben. Különböző sport-,és játék lehetőségek, élményfürdővel, romantikus szaunával, büfé, állatsimogató, csodálatos sziklakertek tették színvonalassá a felújított fürdőt.

Ásványráró: Kényelmes kerékpárúton folytatjuk utunkat. A nyelvészek szerint Ásvány helynév mesterséges árok, ásott tó, kétjelentésű, a Ráró sólyom-féle ragadozó madár,kerecseny jelentésű és valószínűleg személynévből vagy erdőnévből átvéve változott helynévvé. A település Győr felöli részén áll az a híres műemlék jellegű kálvária, melyet gróf Apponyi Lázár barokk stílusban építtetett 1738-ban. Ennek közelében, a temető bejárata előtt látható Somogyi József szobrászművész egyik utolsó alkotása. A közeli fekete nyárfa védett természeti érték, kerülete 550 cm, és 100 éves. Ásvány szent András tiszteletére szentelt templomának legrégibb részei a XVI.sz.-ból származnak. Fő nevezetessége a XIV.sz.-ból fennmaradt keresztelő medence. Ráró, Szent Rókus tiszteletére szentelt temploma a XVII.sz.-ban épült.

Zsejkepuszta: lovaglás előzetes bejelentkezés alapján lehet tel: 96/230-486.

Több napos lovastúra, speciális, gyerekeknek és sérült gyerekeknek szóló lovagoltatás szerepel a szolgáltatásaik között.

Sárkányrepülőről

rep 001 k

Cím:

9176 Mecsér, Ady E. u. 45.

 

Telefon:

+36 96 213-386
+36 20 949-5789

 

Email:

elérhetőség menüben

 

GPS koordináták:

47° 47' 45.25

17° 29' 13.231

config